Economie, Arbeidsmarkt en Mobiliteit

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1

Vanuit accountmanagement wordt extra inzet gepleegd op het verkoopproces voor kavels op Food & Business Park de Klomp. Het genereren van leads en het begeleiden van de potentiële klanten vormen daarbij belangrijke werkzaamheden.

2.

De ontwikkeling en verkoop van percelen in het Food Innovation District vraagt en krijgt inzet vanuit Economie.

3.

Er wordt ingezet op het optimaliseren van het ruimtegebruik op bestaande locaties vanuit de revitaliseringsopgave.

Toelichting
In 2020 zijn op Food & Business Park verschillende kavels verkocht en voor een aantal andere kavels stappen gezet om te komen tot uitgifte (of reserveringsovereenkomsten). In totaal is er 3,4 ha bedrijventerrein uitgegeven verdeeld over de terreinen BT A12 en Food & Business Park. Dat is nagenoeg gelijk aan de bijgestelde prognose voor 2020. Corona speelt uiteraard een rol bij de besluitvorming van ondernemers. De gemeente Ede heeft er om die reden voor gekozen diverse partijen meer tijd te geven voor een verantwoorde investeringsbeslissing. Inmiddels is begin 2021 de laatste beschikbare kavel op BT A12 uitgegeven.

Die behoefte aan meer tijd voor besluitvorming is ook duidelijk te merken op het Food Innovation District. Hoewel zich daar in 2020 vele (kleine en/of jonge) bedrijven hebben gevestigd, vergen grotere investeringsbeslissingen een langere adem. Wel is er sprake van serieuze kandidaten en gegadigden voor de locatie. De inspanningen voor acquisitie dragen nadrukkelijk bij aan de bekendheid van het gebied. In 2020 is startershub Roots geopend (waar voorheen Idealis studenten huisvestte): binnen tien maanden hebben zich ruim 20 bedrijven gevestigd.

Op het gebied van de revitalisering van bedrijventerreinen is samen met ondernemers en Provincie Gelderland de uitvoering van projecten op enkele terreinen gestart. In 2020 is in het kader van de quick wins gewerkt aan bewegwijzering, oplossen van problemen met doorstroming van verkeer en aanpak van onoverzichtelijke borden op Kievitsmeent en Harskamp. Deze activiteiten lopen in 2021 door. Op de Stroet in Lunteren is (met ondernemers en Rabobank) gekeken naar gezamenlijke aanpak van verduurzaming: anders dan enkele jaren geleden is er nu nadrukkelijke animo van ondernemers en zien zij de toegevoegde waarde ook voor hun eigen bedrijf. De eerste concrete resultaten van dit traject (zonnedaken) worden in 2021 verwacht en ook ondernemers van andere bedrijventerreinen worden hierop aangehaakt (onder andere via een webinar door Economie en Duurzaamheid).

Naast deze fysieke maatregelen zijn er stappen gezet om de collectiviteit onder de ondernemers te verbeteren. Samen met enkele bedrijventerreinverenigingen, Provincie Gelderland en stichting CLOK is gewerkt aan een concreet projectvoorstel voor procesondersteuning en projectgeld vanuit de regeling voor toekomstbestendige bedrijventerreinen. De projectleider is samen met de voorzitter van de betreffende bedrijventerreinverenigingen trekker van dit proces. In 2020 hebben ook diverse gesprekken met EBC plaatsgevonden over parkmanagement en rolverdeling. Meer duidelijkheid over stappen richting collectiviteit moet volgen in 2021.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2021 14:36:15 met de export van 04/14/2021 08:34:24