Investeringsfonds Impuls Ede

Speerpuntprogramma's

Het speerpunt Food heeft in 2020 vanuit het Edese koploperschap op het gebied van integraal voedselbeleid veel ingezet op borging van de doelstellingen in intern beleid enerzijds, en strategische samenwerking met externe partners anderzijds. Zo zijn een gezonde leefstijl en een gezonde voedselomgeving verankerd in het eind 2020 vastgestelde lokale gezondheidsbeleid, en zijn de vingerafdrukken van Food steeds beter te vinden in de in ontwikkeling zijnde Omgevingsvisie. De samenwerking met de CHE en WUR wordt steeds vaker gezocht en gevonden in een breedte van terreinen binnen de thema’s gezonde voedselomgeving en gezondheid. Mooie voorbeelden zijn samenwerking in het project 'de Gezonde Wijk' (Beatrixpark Ede) en een gezamenlijk ingediende subsidieaanvraag rondom het thema 'Gemeentes Samen Gezond'. Enkele projecten die vallen onder de thema’s korte ketens en robuuste agrifoodsector zijn opgenomen in het gezamenlijk uitvoeringsprogramma Landbouw en Voedsel (programma Buitengebied). Het thema duurzame voedselconsumptie is verder gebracht in en samen met de regio, als onderdeel van het regionale programma Voedseltransitie. Wat betreft de foodbedrijvigheid is NEON [= Netwerk Edese ONdernemers Food] een groeiend netwerk geworden en zoekt het steeds meer en eigenstandig samenwerking met het WFC.

Ede blijft zich op de kaart zetten als een speler die impact wil realiseren door samenwerking met de G4-steden. Dit resulteerde in een doorgestarte City Deal en een gezamenlijke lobby (in samenwerking met Public Affairs) richting het Rijk rondom het verkennen van gemeentelijke instrumentaria voor het positief beïnvloeden van de voedselomgeving. In de regio vindt daarnaast nadrukkelijk samenwerking en uitvoering plaats op verschillende niveaus en thema’s: uitvoeringsprogramma Voedsel- en Eiwittransitie Regio Foodvalley, Coalitie Preventie in de Foodvalley, Living Lab Circulair, Proeftuin Voedselverspilling, Coalitie Preventie in de Foodvalley, en twee provinciaal gesubsidieerde projecten rondom korte ketens en agrifoodsector.

In de uitvoering heeft het speerpunt Food in 2020 vertraging ervaren door de coronacrisis. Projecten werden uitgesteld om voor de hand liggende redenen, zoals geen beschikbaarheid van partners of doelgroep (ziekenhuis, scholen, horeca). Dit heeft geresulteerd in het opschorten van beoogde te behalen resultaten en een overschot op de oorspronkelijke begroting. In 2020 is sprake van een incidentele opbrengst door een eindafrekening subsidies voorgaande jaren.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2021 14:36:15 met de export van 04/14/2021 08:34:24