Investeringsfonds Impuls Ede

Speerpuntprogramma's

In 2020 is op alle thema’s ingezet door het programma Landelijk gebied als proeftuin en in samenwerking met de lijnorganisatie. In verband met afronding van het programma in 2021 is reeds verkend welke onderdelen op welke wijze geborgd kunnen worden in de lijn. Er is gewerkt aan het gezamenlijk uitvoeringsprogramma Landbouw en Voedsel met daarin de koppeling van projecten op korte ketens en robuuste agrifoodsector.

Binnen het thema Groene gezonde leefomgeving staat de omgevingskwaliteit centraal. Met het project Landschap op de Kaart is in 2020 een belangrijke stap gezet om landschappen te karakteriseren en de kwaliteiten te duiden. De lijst met thema’s (de basiskwaliteit) is gedefinieerd en middels indicatoren wordt nu gewerkt aan een methode om te kunnen monitoren of en hoe ontwikkelingen bijdragen aan versterking van de leefomgeving. Het gebiedsproces in De Ginkel heeft in 2020 geleid tot een gedragen gebiedsplan waaraan verder gewerkt kan worden.
In 2020 is een start gemaakt met het opzetten van een pilotproject waarin verkend wordt of voormalige agrarische erven een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van vernieuwende woonvormen die tegemoetkomen aan de wensen van bewoners van het buitengebied, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan de verbetering van de omgevingskwaliteit. Dit is een aanvulling op het functiewisselingsbeleid. In 2021 zal deze pilot nader vormgegeven worden.

Ten behoeve van een vitale plattelandseconomie en toekomstgerichte agrarische sector lopen verschillende projecten. De inventarisatie van het buitengebied heeft veel last gehad van de coronamaatregelen. Het project levert input voor visievorming en beleidsontwikkeling voor het Buitengebieden en maakt potentiële ontwikkelruimte zichtbaar door het in beeld brengen van ongebruikte agrarische milieuvergunningen. De afgeronde buurten zijn gerapporteerd en de inzichten worden al gedeeld.

Het landbouwnetwerk Regio Foodvalley is verder doorontwikkeld en bevat veel instrumenten die behulpzaam zijn voor onze agrarische ondernemers bij hun toekomstgerichte ontwikkelingen, zoals de leergang natuurinclusieve landbouw, cursus bodembiologie, ondernemersbegeleiding en een masterclass korte ketens.

Ondanks beperkingen in het organiseren van bijeenkomsten die voor veel samenwerkingen essentieel zijn, is er met veel creativiteit veel bereikt binnen het programma.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2021 14:36:15 met de export van 04/14/2021 08:34:24