Programmaverantwoording

Economie, Arbeidsmarkt en Mobiliteit

Bevorderen van de economische ontwikkeling van Ede gericht op groei van werkgelegenheid en optimalisatie van het vestigingsklimaat. Naast bedrijven, ook voorzieningen bereikbaar houden en de verkeersveiligheid van alle verkeersdeelnemers zo goed mogelijk borgen.

Bedrijven zorgen voor gevarieerde werkgelegenheid, gericht op de kwaliteiten van de Edese beroepsbevolking en op de kansen die Ede en de Regio FoodValley bieden. Dit doen we onder meer door het bedrijfsleven en startende organisaties te ondersteunen en nieuwe bedrijven aan te trekken. We zorgen dat ons vestigingsklimaat aantrekkelijk blijft en ruimte biedt aan nieuwe bedrijven, onder andere door voldoende bedrijventerreinen beschikbaar te hebben en bestaande bedrijventerreinen toekomstbestendig te maken en grond tegen een aantrekkelijke prijs aan te bieden. Actief accountmanagement vinden we belangrijk. Ook versterken we het (internationale) vestigingsklimaat voor innovatieve bedrijven en kennisinstellingen. Het agrofood-cluster van bedrijven en kennisinstellingen draagt bij aan extra werkgelegenheid in Ede en de regio en aan een hoogwaardig voorzieningenniveau. De komst van het World Food Center (WFC) bij station Ede-Wageningen zien we als een stimulerende factor. We stimuleren en faciliteren binnen de hele gemeente een aantrekkelijk aanbod van voorzieningen op het gebied van bedrijventerreinen, detailhandel, recreatie en toerisme voor inwoners en bezoekers, met speciale aandacht voor een levendig centrum. Circulair en sociaal ondernemen vormen een steeds belangrijkere component binnen de economie en krijgen dan ook de aandacht.

Ondanks de coronacrisis is het voor werkgevers onverminderd ingewikkeld vacatures in te vullen. Met een impuls vanuit het Regionaal Werkbedrijf (RWB), waarvan de gemeente Ede als centrumgemeente bestuurlijk voorzitter is, is de intake door UWV van werkzoekenden geïntensiveerd, teneinde werkzoekenden snel aan een nieuwe baan te helpen in plaats van de wachttijd van 6 maanden.

Het convenant RWB is geactualiseerd en opnieuw afgesloten voor 2021-2024. De actualisatie is afgestemd op wijziging van het Besluit Suwi (gebaseerd op de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen) waarin nadrukkelijk een stimulerende rol is weggelegd voor de centrumgemeente. De centrumgemeente faciliteert de samenwerking. Het ontwikkelt en onderhoudt de kaders, faciliteert, onderhoudt en innoveert in verbinding met de partners de samenwerkingsstructuur. Verder voert het de wettelijke taken uit, beheert het beschikbare budget en regelt de verantwoording aan het Rijk en de andere gemeentelijke partners. Tot slot is de centrumgemeente ambtelijk opdrachtgever voor de programmamanager en de secretaris van het RWB.

Met het geactualiseerde convenant wordt de regionale samenwerking beter geborgd om te komen tot een inclusieve arbeidsmarkt met kansen voor iedere inwoner. Bestuurlijk is een start gemaakt met de ontwikkeling van Regionale Mobiliteitsteams om medewerkers van werk-naar-werk te begeleiden.

Voor het goed functioneren van werklocaties en voorzieningen is bereikbaarheid voor alle vormen van vervoer een belangrijke voorwaarde. Daarnaast zetten we in op duurzame mobiliteit en verkeersveiligheid. Dit betekent dat inwoners en ondernemers keuzes hebben in vervoer en dat het vervoer op een efficiënte en duurzame manier kan plaatsvinden. Daarom werkt Ede aan de verbetering van reistijden op de hoofdwegen, verkeersveiligheid en het parkeerklimaat, aan vermindering van verkeershinder en aan duurzamer verplaatsingsgedrag (toename fietsgebruik en elektrisch rijden).

De gemeente Ede wil door verder te investeren in de fiets daarmee ook investeren in duurzaamheid en gezondheid en bijdragen aan klimaat- en energiedoelen, een aantrekkelijker centrum en het bereikbaar houden van economische centra.

Lasten, baten en saldo

x 1.000

Lasten

14.250

3,2 %

Baten

14.764

3,3 %

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2021 14:36:15 met de export van 04/14/2021 08:34:24