In het kader van het programma KennisAs hebben de gemeente Ede en Wageningen en provincie Gelderland afgelopen jaren samengewerkt om het gebied Ede-Wageningen in de Regio Foodvalley verder door te ontwikkelen tot een economisch foodcluster van nationale en internationale betekenis. Met als belangrijkste oogmerk voor Ede de duurzame versterking van de kenniseconomie en brede werkgelegenheid. In 2020 hebben wij daarvoor samen met de provincie Gelderland en gemeente Wageningen in coproductie een Investeringsagenda Vestigingsklimaat Foodvalley 2030 vastgesteld. De raad heeft deze agenda in juni 2020 ontvangen.
De Investeringsagenda Vestigingsklimaat Foodvalley 2030 voorziet in de drie sporen:
1. Ruimte voor ondernemen (werklocaties en campussen)
Gerealiseerd hiervan is een verkenning van de behoefte aan kennisintensieve werklocaties in het zuidelijk deel van Foodvalley. De uitkomst van deze verkenning vormt input voor onder meer de Verstedelijkingsstrategie en de Edese Omgevingsvisie.
2. Slimme mobiliteit (duurzame bereikbaarheid)
In het kader van dit spoor is in samenwerking met Wageningen en Regio Foodvalley gewerkt aan mobiliteitsconvenant met betrokkenheid van werkgevers in het gebied.
3. Leefomgeving in Foodvalley (quality of life en voorzieningen)
Er is gestart met de uitvoering van een verkenning naar de culturele elementen die nodig zijn ter versterking van het vestigingsklimaat van Wageningen en Ede. Daarnaast voorziet dit spoor in een verdiepend onderzoek naar de voorzieningenbehoefte van kenniswerkers en daarmee ook ten bate van Edese inwoners. De voorbereiding van dit onderzoek heeft mede door corona meer tijd gekost, waardoor de uitvoering plaatsvindt in 2021. Tot slot is het opstellen van een ruimtelijk ontwikkelperspectief te ontwikkelen voor het gebied tussen Ede en Wageningen. Dit is on hold gezet in verband met de start van het traject Omgevingsvisie.