Kwaliteit leefomgeving

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1.

Kwaliteitsdifferentiatie

  • In 2020 in elk geval € 300.000 ombuigen door differentiatie van het onderhoudsniveau van de kapitaalgoederen in de openbare ruimte.
  • Er zal (steeds meer) risicogestuurd onderhoud worden uitgevoerd om met de beschikbare middelen het areaal in stand te kunnen houden

2.

Klimaatadaptatie

Begin 2020 komt er een plan van aanpak (inclusief uitvoeringsagenda) naar de gemeenteraad voor een strategische aanpak klimaatadaptatie, waarin we de opgaven voor Ede concretiseren. Bij de vertaling van deze opgaven in benodigd budget wordt gekeken naar wat binnen bestaande activiteiten opgepakt kan worden, aan welke activiteiten kosten toegerekend kunnen worden en naar de mogelijkheid van externe financieringsbronnen. Eventueel aanvullend benodigd budget wordt bij de eerstvolgende perspectiefnota aangevraagd.

Daarnaast werken we aan lopende activiteiten:

  • Inpassen van het thema klimaatadaptatie in lopende projecten, zoals bij de planvorming voor de Zeeheldenbuurt/Bloemenbuurt, waar we ook kijken naar mogelijkheden om verharding om te vormen naar groen, wat bijdraagt aan een beter leefklimaat; Steenbreek van de openbare ruimte.
  • Continueren van actie Steenbreek waarbij we bewoners samen met de kerngroep er op wijzen dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is voor de overheid en bewoners als het gaat om klimaatsverandering. Steenbreek stimuleert bewoners om tuinen te vergroenen en water af te koppelen op eigen terrein.
  • We gaan op zoek naar klimaatbestendige bomen en groen. Aandachtspunt zijn de plantvakken die vervangen moeten worden omdat de beplanting is uitgevallen door de droogte.
  • Verder ontwikkelen aanpak invasieve soorten.
  • Doorlichten huidig natuurlijk groenbeheer. Hierbij onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de biodiversiteit te verhogen. Voor een verdere uitwerking van het speerpuntprogramma Biodiversiteit zie het investeringsfonds

3.

Circulaire economie en duurzaamheid

  • De gemeente is ondertekenaar van het Betonconvenant en het Manifest voor Maatschappelijk Verantwoord Inkopen en partner in het regionale programma Regio Foodvalley Circulair. Ambities en de uitvoering van de gemeente Ede worden benoemd en vastgelegd. Tevens gaan we ervaring opdoen met wat circulair denken, werken en uitvragen in de praktijk betekent. Bij inkoop wordt duurzaamheid een zwaarwegend thema.
  • Op weg naar 2050 gaan we nog veel stappen zetten. De eerste stap is om uiterlijk in 2021 bij diensten en opdrachten gerelateerd aan de openbare ruimte de eerste circulaire uitvragen in de markt te kunnen zetten, met als uiteindelijke doel alle uitvragen in 2023 circulair te laten zijn.

4.

Groenvisie

In 2020 wordt een groenbeleidsplan vastgesteld, met hierin uitgewerkt de groenvisie, waarbij ambities uit het bestuursakkoord zoals biodiversiteit, klimaatadaptatie en food verwerkt worden. De hoofdlijnen vanuit de Visie openbare ruimte en de stadsvisie Ede worden vertaald naar een groenstructuurkaart. Ook wordt een uitvoeringsagenda opgesteld waar de groenstructuur versterkt kan worden om invulling te geven aan de geformuleerde groenvisie

5.

Groenfonds

Het groenfonds wordt in 2020 geïmplementeerd.

6.

Japanse duizendknoop

De gemeente gaat ook in 2020 volgens het Plan van aan pak voor de Japanse duizendknoop (2019-2022) de Japanse duizendknoop bestrijden. We richten ons op locaties waarbij de overlast het grootst is en kapitaalgoederen onder druk staan.

7.

Integrale Programmering (KIP/UvP)

  • We gaan meerjarig (5-jarig) plannen. Daarbij maken we een slag naar datagedreven sturing, waarmee onder andere automatisch prioriteringen in de opgaven worden gemaakt.
  • We gaan het gebiedsgericht programmeren optimaliseren.
  • De samenwerking met externe partijen (bijv. netbeheerders) gaan we verder uitbouwen.
  • Naast beheeropgaven gaan we nadrukkelijk bekijken of we beleidsambities (zoals biodiversiteit, klimaatadaptatie, energietransitie) mee kunnen nemen bij de vervangingswerkzaamheden in de openbare ruimte.
  • De samenwerking met en inbreng van bewoners, onder andere via dorpsraden, in de wijken vinden we van groot belang.

8.

Participatie

Vanuit de gemeente Ede willen we bewonersinitiatieven de ruimte geven. Waar technisch en financieel mogelijk, wordt deze input zoveel mogelijk onderdeel van onze plannen.:
Ook in 2020 gaan we hier nadrukkelijk mee verder:

  • Gebiedsagenda's,samen met bewoners en onze partners in de wijken werken we aan de diverse opgaven uit de gebiedsagenda's waarbij verbinding met beleidsopgaven een belangrijk speerpunt betreft.
  • In de gebieden Zeeheldenbuurt/Bloemenbuurt en de Maandereng starten we met het verbinden van de omgevingsvisie (i.o.) aan de gebiedsagenda’s.
  • Het toepassen van het participatiekader zoals omschreven in 'de Edese Participatie-aanpak', bij uitvoering van projecten.
  • Het vergroten van het kennisniveau van medewerkers.
  • Succesvolle ontwikkelingen zoals Ede Doet! duurzaam te faciliteren.

9.

Pilot Ede Zuid

In 2020 wordt de pilot Ede Zuid uitgewerkt en geïmplementeerd.

10.

Hondenbeleid

De herijking van het hondenbeleid wordt in 2020 aan de gemeenteraad voorgelegd.

11.

Analyse Grondwaterstanden

 Met behulp van het structurele grondwatermeetnet onderzoek doen naar de actuele grondwaterstanden om in beeld te brengen waar de gehanteerde uitgangspunten mogelijk overschreden worden, zodat knelpunten in beeld gebracht kunnen worden.

Toelichting

2.

Klimaatadaptatie - Klimaatbestendige bomen en groen. Stijgende beheerkosten voor groen door droogte en stijgende temperaturen is als één van de risicodialogen opgenomen in het programma klimaatadaptatie. De uitwerking vindt de komende jaren plaats. Hierbij is er aandacht voor onderwerpen als de omgang met exoten/invasieve soorten, uitval beplanting als gevolg van droogte en schade aan verharding door wortelopdruk. De effecten van de oplopende temperaturen worden steeds meer zichtbaar in de vorm van hoge uitval van warmte- en droogtegevoelige boom- en beplantingssoorten. In nieuwe planvorming wordt rekening gehouden met de klimaatbestendige assortimentskeuze van bomen en beplanting.

9.

Voor de voortgang wordt verwezen naar Programma 2: Preventieve Ondersteuning

10.

Herijking Hondenbeleid - Omdat andere vraagstukken met een hogere prioriteit (zoals Japanse duizendknoop en de eikenprocessierups) voorrang hebben gekregen, wordt als gevolg van beperkte personele capaciteit de herijking van het hondenbeleid doorgeschoven naar 2021.

11.

Analyse grondwaterstanden - Door verschuiving van prioriteiten en door capaciteitsgebrek is geen uitvoering gegeven aan de analyse van de grondwaterstanden maar is deze doorgeschoven

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2021 14:36:15 met de export van 04/14/2021 08:34:24