Kwaliteit leefomgeving

Ontwikkelingen

Effecten corona
Ondanks de beperkingen die de coronapandemie met zich meebracht, is onze inzet geweest om de openbare ruimte zo goed mogelijk te onderhouden op het afgesproken kwaliteitsniveau. Dat is gelukt. Veel is doorgegaan (zoals de bekalking van de heide en het implementeren van het bomenfonds), hier en daar zijn zo nodig afwegingen gemaakt (zie de resultaten bij “Wat hebben we daarvoor gedaan?”).

Provinciaal programma Leefbaarheid
In het kader van het nieuwe bestuursakkoord van het college van gedeputeerde Staten van Gelderland worden vanuit het provinciale programma Leefbaarheid dorpendeals (kan ook om wijken gaan) afgesloten met Gelderse gemeenten. Middelen in het kader hiervan zijn met name bedoeld voor inwonersinitiatieven, waarbij de provincie en de gemeente partner zijn. Mogelijk volgt er ook inzet van de provincie op het thema ‘kwetsbare wijken’. We verkennen met de provincie hoe het programma Leefbaarheid en onze inzet in de wijken en dorpen elkaar kunnen versterken.

Omgevingsgericht beleid - Omgevingswet
De Omgevingswet gaat op termijn veel wet- en regelgeving vervangen. Dit kan gevolgen hebben voor ons beleid op het gebied van de kapitaalgoederen, denk bijvoorbeeld aan de Wegenwet, de Natuurbeschermingswet, de kapregels voor bomen en het Gemeentelijk RioleringsPlan.
Voor een verdere toelichting van de Omgevingswet zie programma 5.

Klimaatverandering
Vanwege klimaatverandering moeten we niet alleen leren omgaan met piekbuien, maar ook met de gevolgen van langdurige droogte. Zeker tegen de rand van de Hoge Veluwe kan ineens veel regen vallen. Met name in sterk verstedelijkte gebieden speelt ook het optreden van hittestress een toenemende rol van betekenis. Dit alles heeft gevolgen voor de leefomgeving.

Klimaatveranderingen hebben ook invloed op onze flora en fauna, zo krijgen we te kampen met uitval van beplanting tijdens langdurige droge periodes en krijgen invasieve soorten zoals onder andere de Japanse duizendknoop en de eikenprocessierups meer kans om zich te verspreiden.

Circulaire economie en duurzaamheid
De gemeente Ede wil in 2050 energieneutraal en circulair zijn. Deze ambities sluiten ook aan bij wat is afgesproken in het interbestuurlijke programma van provincies, gemeenten en waterschappen, het grondstoffenakkoord en het landelijke klimaatakkoord.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2021 14:36:15 met de export van 04/14/2021 08:34:24