Preventieve ondersteuning

Ontwikkelingen

De impact van corona op gezondheidsondersteuning
Door de coronacrisis is preventief gezondheidsbeleid meer nadrukkelijker dan voorheen een thema geworden dat een plek heeft in de verschillende beleidsdomeinen. Mensen met leefstijl gerelateerde aandoeningen lopen meer dan gemiddeld risico om ernstig ziek te worden door corona. In de nieuwe nota Lokaal gezondheidsbeleid Ede 2020-2024 heeft gezondheidspreventie mede daarom een belangrijke plek, zowel bij het opgroeien, gezond blijven als ouder worden.

De coronamaatregelen hebben impact op veel leefgebieden en veroorzaken bij veel mensen extra spanningen en stress. Dat zijn factoren die eraan bijdragen dat huiselijk geweld/ kindermishandeling voorkomt. Het signaleren daarvan is onder normale omstandigheden al een aandachtspunt en het afgelopen jaar zeker. Daarom zijn webinars aangeboden aan professionals over hoe onveiligheid te signaleren terwijl coronamaatregelen gelden. Om het makkelijker te maken voor omstanders of betrokkenen om zorgen te bespreken, is door onder andere Veilig Thuis en de vrouwenopvang een chatmogelijkheid ontwikkeld en zijn er afspraken gemaakt tussen Veilig Thuis en de Kindertelefoon.

Gezondheidsbeleid
De afgelopen jaren is de algemene visie op gezondheid significant veranderd; niet de afwezigheid van ziekte, maar de beleving van gezondheid en vooral hoe dat zo te houden staat voorop. Deze veranderde kijk op gezondheid is aanleiding geweest voor het vernieuwen van het lopende lokale gezondheidsbeleid. Bovendien: in het voorjaar van 2020 is de nieuwe Landelijke Nota gezondheidsbeleid gepresenteerd. Wettelijk gezien moet de gemeente in navolging hiervan binnen twee jaar een kadernota lokaal gezondheidsbeleid vaststellen. Conform planning is dan ook in het najaar de nieuwe nota lokaal gezondheidsbeleid vastgesteld door de gemeenteraad en zijn we gestart met het opstellen van het daaruit voortvloeiende uitvoeringsplan. Hierin ligt de nadruk op de samenwerking met de lokale partners.

Huiselijk geweld
De regiovisie op de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties in de West Veluwe Vallei is in de zomer van 2020 geactualiseerd, met daarin de thema’s vanuit het landelijk programma ‘Geweld hoort nergens thuis’.
In 2020 is landelijk onderzocht of het Rijk de gemeenten voldoende middelen uitkeerde naar aanleiding van de aangescherpte meldcode en het daardoor toegenomen beroep op Veilig Thuis. Dit heeft ertoe geleid dat centrumgemeenten structureel extra middelen ontvangen voor deze taak. Deze zijn ook daarvoor ingezet.
In 2020 zijn meerdere landelijke onderzoeken geweest naar geweld in afhankelijkheidsrelaties. Er is onder andere gekeken naar de acute crisissituaties in de vrouwenopvang en ook naar het beroep op de centra voor seksueel geweld. Vanuit het rijk ontvangen centrumgemeenten ook hiervoor sinds eind 2020 structureel extra middelen. Deze worden vanaf 2021 in overleg met de betreffende organisaties ingezet.

Veilig Thuis Gelderland Midden is gepositioneerd in een zelfstandige stichting onder bestuurlijke verantwoordelijkheid van Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden. In 2020 is de governance en positionering van Veilig Thuis Gelderland-Midden geëvalueerd. Besloten is dat de positionering hetzelfde blijft en dat de governance geactualiseerd wordt. Die uitwerking vindt in 2021 plaats.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2021 14:36:15 met de export van 04/14/2021 08:34:24